Persoonlijk | Waarom profielwerkstukken zo verschrikkelijk zijn

Stress, dat is het enige waar ik aan moet denken als iemand het heeft over profielwerkstukken. Het profielwerkstuk zelf is nog niet eens zo erg, maar al dat moeten en proppen en die deadlines: it drives me crazy! Sommigen zeggen dat ik niet mag zeuren. Ik ben tenslotte zelf degene die zo’n lastig onderwerp heeft uitgekozen. En wie zich brandt, moet op de blaren zitten.

Het grootste probleem dat hier eigenlijk meespeelt, is de tijdsdruk. We hebben een toetsweek en ik die toetsweek moet ik, naast leren, nog twee verslagen afmaken. En dan komt ook nog dat profielwerkstuk eventjes om de hoek kijken. Sites maken, onderzoeken doen, boeken lezen.. Daar heb je tijd voor nodig. En laat tijd nou nét datgene zijn wat mist in een examenjaar. School propt vier perioden in drie, probeert ons tot de dag vóór de toets nieuwe stof uit te leggen, geeft ons drie projecten tegelijk en kijkt dan nog raar op als iemand een keer zijn of haar huiswerk niet af heeft.

“Je hebt er alleen jezelf mee,” zeggen de leraren dan altijd heel leuk. En die zin vind ik echt de grootste onzin die er bestaat (op gebied van school dan.) Hoezo ‘heb ik er mezelf mee’ als ik ervoor kies om aan mijn profielwerkstuk te werken in plaats van een huiswerkopdracht te maken? Keuzes. Het draait om keuzes. En is het heel fout dat ik, op het moment dat ik een aantal dingen tegelijk moet doen, kies voor het belangrijkste? Een profielwerkstuk heeft een deadline en moet perfect zijn. Een huiswerkopdracht kan je ook een dagje later doen.

Het profielwerkstuk wordt, na het examen zelf natuurlijk, als het meest belangrijke project in het eindexamenjaar gezien. Maar waarom wordt er dan niet genoeg tijd voor gegeven? Waarom snapt school niet dat het onmogelijk is om te leren, een achterstand in het vak scheikunde in te halen (credits naar mijn docent die 2 maanden ziek is geweest), huiswerk te kunnen maken, verslagen in elkaar te kunnen zetten en vrije tijd te hebben om daarnaast nog even een profielwerkstuk in elkaar te zetten? Dat vraagt naar mijn idee om problemen, stress, overwerkte leerlingen en veel ‘zieken’. Wij hebben geen superkrachten; wij zijn maar simpele leerlingen die hun best proberen te doen.

Advertenties

2 gedachtes over “Persoonlijk | Waarom profielwerkstukken zo verschrikkelijk zijn

  1. Ik ken het gevoel…. Ik zit dit jaar ook in mijn eindexamenjaar en mijn profielwerkstuk moet over een paar weken af zijn. Het kost echt zo veel tijd….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s